Моделът залага на вече познатия дизайнерски език Kobo ("Душа на движението"), който видяхме при CX-5 и Mazda6. Крайният резултат е доста впечатляващ - колата е по-стилна и луксозна от своя предшественик.
Отпред се забелязва отличителната предна решетка, подобна на тази при CX-5, а фаровете напомнят на "големия брат" Mazda6.
Вижте снимки >>
Интериорът също прави стъпка в правилната посока, тъй като е снабден с по-качествени материали и е с подобрен дизайн. Акцентите включват нов инструментален блок, хромирани елементи и по-удобни седалки, които могат да бъдат тапицирани с кожа.
Освен това има и нова информационно-развлекателна система с Bluetooth / USB / AUX свързаност, както и възможност за достъп до интернет чрез смартфони.
В Европа колата ще се предлага с избор от четири двигателя:
► 1.5-литров бензинов SKYACTIV-G със 100 к.с.
► 2.0-литров бензинов SKYACTIV-G със 120 к.с.
► 2.0-литров бензинов SKYACTIV-G със 163 к.с.
► 2.2-литров дизелов SKYACTIV-D със 150 к.с.
В Северна Америка моделът ще получи два бензинови двигателя SKYACTIV-G - 2.0-литров със 155 к.с. и 2.5-литров със 184 к.с.
Mazda3 ще продължи да съществува и във версия седан, която ще се появи след около година. На по-късен етап японците обещават и хибридна модификация.
Продажбите на новата Mazda3 ще стартират първо в Япония и САЩ през септември, а на Стария континент - около месец по-късно.