По всичко изглежда, че Tesla ще произвежда електрически автомобили във Валенсия, пише испанският вестник "Синко диас", цитиран от БТА.

Американската компания преговаря с местните власти на автономната област Валенсия за строителството на завод за сглобяване на автомобили в столичния район на Валенсия, съобщиха пред вестника запознати с процеса източници.

Властите във Валенсия, които са подписали договор за конфиденциалност с ръководената от Илон Мъск компания, отказаха да коментират темата.

Според информирани източници инвестицията на Tesla ще е по-голяма от тази, която Volkswagen ще направи в Сагунт, недалеч от Валенсия, за строителството на завод за батерии.

Tesla е една от многото мултинационални компании, с които преговаря валенсианското правителство, за да се настанят в областта.

На 19 май Шимо Пуш, президентът на Generalitat (сборно наименование на местните власти в автономната област Валенсия), заяви, че изпълнителният орган продължава преговорите на "най-високо ниво" с 10 големи компании, които могат да инвестират 24,4 милиарда евро и да създадат 43 000 преки работни места.

През 2022 година Tesla е продала най-много електрически автомобили в света - 1,31 милиона превозни средства, което е повишение с 40 на сто спрямо предходната финансова година.

Американският автомобилопроизводител се нарежда много пред конкурента си Volkswagen, който през миналата година е продал 572 000 електрически превозни средства в целия свят, което е отговаряло на годишен растеж от 26 на сто.