На 7 юли марката Jeep и нейните почитатели празнуват историята на легендарните офроуд автомобили. В навечерието на деня, в който се чества един от символите на Jeep - предната решетка със 7 отвора, американският производител обръща внимание на дизайна на легендарната марка, който играе ключова роля, както за това тя да бъде разпознаваема, така и за обединяването на общността на Jeep.

Вижте как се променя решетката на Jeep през годините  >>  >>  >>

Още от първия Willys, който всъщност е оригиналният Jeep, формата следва функцията и това е неизменен компонент от ДНК-то на марката и до днес. Когато погледнем дизайна на Jeep, веднага можем да видим, че стилът на всеки модел включва характерни елементи, които са ясно разпознаваеми. Истински естетически характеристики, като решетка със 7 отвора, кръгли фарове, трапецовидни калници и вертикално предно стъкло, принадлежат на дизайнерския език на марката и правят моментално разпознаваем автомобила, които ги притежава.

Willys MB и Jeep Wrangler

Снимка: Jeep

Решетката с вертикални прорези и по-специално трапецовидните калници са дизайнерски елементи, датиращи отпреди 75 години, които могат да се видят в почти всеки автомобил Jeep и до днес. Традиционните вентилационни отвори, които на езика на Jeep се наричат слотове, са въведени в първия Willys Overland MA в началото на 40-те години, когато Willys Overland отговаря на запитването на американската армия и проектира първите прототипи на високопроходими автомобили. В този важен автомобил, предшественик на всички модели на Jeep, решетката е съставена от 9 вертикални пръта.

Willys

Снимка: Jeep

Американската армия е предпочела последната версия и тя е стандартизирана за всички модели. По-късно след войната, с представянето на CJ-2A през 1945 г., произведен за граждански цели, Willys Overland въвежда класическата решетка със 7 гнезда. Промяната е следствие на едно от лицензионните изисквания, което налага за цивилния джип да има по-големи фарове в сравнение с военната версия. За да има място за по-големите фарове, външните отвори са премахнати и са оставени 7, които да оформят решетката.

Оттогава всички модели на CJ разполагат с решетка със 7 слота, докато много други класически модели на Jeep, включително Willys Wagon, Jeep pick-up, Wagoneer и Cherokee, използват вертикални отвори, но с брой вариращ от 8 до 13. Единствените изключения са серията FC и моделите на Jeepster от 1966 - 1973 г. със 7 слота.

Снимка: Jeep

От 1998 г. насам всички модели на Jeep носят емблематичната решетка със 7 отвора. Има и много легенди относно седемте слота в решетката на Jeep - някои казват, че те символизират седемте чудеса на света на природата или защото Jeep е първият автомобил, който е стъпил на седемте континента, за седемте морета, седемте върха, седемте стълба на мъдростта, цветовете на дъгата или дори фактът, че има седем посоки - нагоре, надолу, надясно, наляво, напред, назад и център. Но всъщност няма значение какво е вдъхновило избора на 7 слота за решетката на Jeep, защото това е компонент, по който можете да разпознаете всеки представител на марката по пътя и извън него.

Jeep Safari

Снимка: Jeep

Друга отличителна черта на дизайна на Jeep са трапецовидните калници, които са били необходими по онова време, за да позволят по-лесно излизане извън пътя. С помощта на трапецовидни арки колелата имат възможно най-голяма свобода, за да се справят с тежък офроуд, да се катерят по камъни и да преодоляват най-екстремните препятствия. Същевременно те придават усещане за сила и здравина, като носят солидно и внушително присъствие на и извън пътя.

Снимки: Jeep

Също така пантите на капака на двигателя са отличителен елемент от дизайна на Jeep. Wrangler ги има и днес, и тяхното присъствие не е просто украшение или декорация - те са технически елемент с точна функция и работят точно по същия начин, както преди 75 години. В задната част автомобилът разполага с характерни светлини, вдъхновени от класическите туби за гориво с голям X отстрани, които Willys е носил неизменно като товар.

Новия Jeep Wrangler

Снимка: Jeep

Този X е повтаряща се тема отвътре и отвън чрез дизайна X-Camo, който съчетава концепцията за камуфлаж с буквата X. Когато тези елементи на дизайна се съберат заедно, резултатът е това, което прави чара на марката, автентичността, както и нейната последователност. Комбинирайки решетката със 7 слота и трапецовидните арки, дизайнерите не трябва да добавят много повече в проекта, за да направят автомобила разпознаваем като Jeep.

Още повече като се има предвид, че тези емблематични елементи са сериозна част от историята на легендарната офроуд марка. В продължение на 75 години марката Jeep вдъхновява хората да мечтаят и да се осмеляват да пътешестват надалеч, като изследват всяко кътче на света, както и да надхвърлят своите граници и да се наслаждават на своя дух на свобода и приключение.

Jeep Gladiator

Снимка: Jeep