Renault показа четири снимки от екстериора на готовата за производство версия на електрическия автомобил 5 E-Tech преди пълното му разкриване на автомобилното изложение в Женева в края на февруари. Изображенията разкриват ясна визуална почит към оригиналното Renault 5, произведено между 1972 и 1996 г.

Новото Renault 5 E-Tech ще бъде пуснато на пазара през 2024 г. с батерия от 52 кВтч и официален максимален пробег от почти 400 км след публичния си дебют на 26 февруари. Това е един от най-очакваните електромобили от последните години, като неговият стил е умишлено намигване към легендарния класически модел.

Снимка: Renault

Концепцията, показана на изложението в Мюнхен през 2021 г. черпи ясно визуално вдъхновение от по-спортните версии Turbo и Turbo 2 на оригиналното Renault 5. Изглежда, че серийната версия ще остане до голяма степен вярна на концепцията.

Фаровете леко са променили формата си от концептуалния модел, като сега са с по-извити очертания, но все още се разпознават като R5 и имат белег в центъра на лещата, за да наподобяват зеницата на човешко око. Отзад има тънки, изправени светлини, много актуална интерпретация на клъстерите на първото Renault 5 от 1972-1984 г.

Снимка: Renault

Тези светлини подобряват аеродинамиката, тъй като са продължение на страничния панел и това прави Renault 5 E-Tech по-обтекаемо. На предния капак въздухозаборникът на класическите модели Renault 5 е заменен с панел, в който се намира индикатор за зареждане на батерията.

Когато батерията от 52 кВтч е пълна, логото 5 на автомобила мига на екрана, за да потвърди, че имате заряд от 100%. Има и кратък поглед към ъгловите калници, които са ясно разширени, за да придадат на Renault 5 E-Tech широка стойка.

Снимка: Renault

На този етап Renault не разкрива много повече относно спецификациите, но потвърди, че Renault 5 E-Tech ще бъде дълъг само 3,92 метра, което го прави идеален като градска кола за пътувания. Той ще се базира на платформата AmpR Small EV, част от технологията, известна преди като CMF-B EV преди неотдавнашното обявяване на компанията за нейното подразделение Ampere.

Новото Renault 5 E-Tech ще получи усъвършенствано многораменно задно окачване, което обещава да му осигури отлични маниери на управление, докато вътре в салона има високотехнологично оборудване ще включва Reno - това е аватар с дигитален интерфейс, който ще управлява повечето инфотейнмънт системи и други подобни.

Снимка: Renault

След публикуването на тези изображения, Renault ще започне публично насочена кампания с детайли от колата, която ще продължи до премиерата в края на февруари 2024 г. Очаква се новото Renault 5 E-Tech да бъде по-достъпна електрическа кола на пазара.

"Renault 5 E-Tech electric е култова икона, преработена за модерната епоха. Положихме всички усилия за този увлекателен автомобил, проектиран и произведен във Франция. Със своя весел дизайн и нови технологии, целта е да направи електрическите превозни средства по-достъпни в Европа", каза Фабрис Камболиве, главен изпълнителен директор на Renault.