Третата по големина автомобилна компания в Япония Нисан мотър (Nissan Motor Co.) обяви, че ще произвежда нова малка кола, проектирана от американската автомобилостроителна група Крайслер (Chrysler LCC). Крайслер пък ще започне производството на пикап, конструиран от Нисан, предаде Асошиейтед прес.
Споразумението между двете компании е част от все по-интензивните контакти между тях в стремежа им да се адаптират към пазара в САЩ, засегнат от забавянето на икономиката и покачващите се цени на бензина.
И двата продукта ще се продават в Северна Америка, а новият свръхкомпактен Крайслер ще бъде пуснат и на европейския пазар, както и на други световни пазари от 2010 година. Компаниите не посочиха финансови подробности около сделката.
Новата малка кола Крайслер ще се произвежда в завода на Нисан в Опама, Япония, а Крайслер ще произвежда пикапа в предприятието си Сантильо, Мексико. Той ще бъде пуснат в продажба през 2011 г., обявиха двете компании.
Нисан Титан (Nissan Titan), сегашният пикап на Нисан, ще остане на пазара, докато новият модел бъде пуснат в продажба, посочи Доминик Торман, старши вицепрезидент по администрацията и финансите на подразделението на Нисан за Северна Америка. Заводът в Кентън, Мисисипи, който прави пикапа Титан, ще започне производство на леки автомобили за Нисан и така няма да бъдат загубени работни позиции, заяви Торман.