Хидравличната помпа е важен компонент от сервоусилвателя на волана на всяко превозно средство. Тя отговаря за плавното управление без излишно усилие, подобрявайки комфортното шофиране.

За съжаление, както всяка автомобилна част, така и хидравличната помпа може да се повреди с течение на времето.

От решаващо значение е да знаете кога е настъпил този момент и как да отстраните повредите. Това е начинът автомобилът ви да работи безпроблемно. Нека ви запознаем по-подробно с този въпрос в статията.

Сигнали за проблем с хидравличната помпа

Макар и устойчиви, хидравличните помпи могат да се повредят. Добрата новина е, че съществуват индикации, които да ви подскажат, че нещо не е наред.

Представяме ви най-често срещаните от тях:

     • Необичайни звуци - при проблем ще чуете чукащи звуци при завъртане на волана.

     • Трудно завиване - възможно е, когато завъртате волана, да усетите съпротивление. Това е сигнал за проблем с хидравличната помпа.

     • Теч на хидравлична течност - течовете говорят са признак на сериозен проблем и могат да се появят в различни точки.

Какви са причините за повреда на хидравличната помпа

Има няколко ключови фактора, допринасящи за повредата на хидравличната помпа. Има голям шанс да се предпазите от такава, ако сте добре запознати с предразполагащите фактори.

Ето и част от причините:

     • Претоварване на помпата - напрежението и износването могат да доведат до усукване или счупване на вала.

     • Грешни маркучи - това може да попречи на потока на хидравличната течност, което е предпоставка за повреда в помпата.

     • Ниски нива на хидравлична течност - поддържането на нивата на течността е от голямо значение. Малкото количество от нея пречи на работата на помпата.

     • Замърсена хидравлична течност - с течение на времето течността може да се замърси с примеси, което да повлияе на правилното ѝ функциониране. Препоръчително е да сменяте периодично течността, за да предотвратите такъв тип повреди.

     • Промяна в налягането - хидравличната помпа е създадена така, че да издържа на определено налягане. Когато то надхвърли оптималните си нива, може да се стигне до повреда на самата помпа.

     • Корозия - тя е способна да повреди почти всяка част от автомобила, не само помпата. Причината е, че разяжда метала.

Какво трябва да знаете за ремонта на хидравличната помпа

Съветът ни е да се свържете със сервиз, който да извърши ремонта или смяната на хидравличната ви помпа, за да се избегнат други повреди. Експертите в него ще могат бързо да разберат дали цялата помпа е за смяна или щетите по нея могат да се поправят.

Ако се окаже, че тя е за смяна, можете да закупите хидравлична помпа втора ръка от магазин за използвани авточасти. Така ще спестите от разходите си за ремонт, получавайки висококачествена помпа с гаранция.

Не забравяйте, че хидравличната помпа и важен компонент за управлението на автомобила и следователно и за неговата безопасност. Старайте се да се грижите правилно за нея, за да предотвратите появата на повреди.

Ако все пак се стигне до такива, избягвайте закупуването на автомобилни части втора употреба от физически лица. Винаги се доверявайте на магазини, които са се доказали на пазара. Дори от тях хидравличната помпа да в втора ръка, тя ще е с гаранция и ще е проверена за качество от специалисти.


Рекламна статия.