По време на последния отчет за печалбите на Tesla, изпълнителният директор Илон Мъск изрази скептицизъм към идеята за достъпен модел Tesla на цена от около 25 000 долара, наричайки я "безсмислена".

Вместо това Мъск подчерта, че компанията фокусира усилията си върху развитието на напълно автономни "роботаксита", които да могат да генерират приходи за собствениците си, когато те не ги ползват. Някои оприличават концепцията на AI-управляван Uber.

Макар реализацията на такъв проект да изглежда далечна, Мъск заяви, че е готов да заложи бъдещето на Tesla на успеха на автономната услуга. Според неговата логика, бюджетен модел без напълно автономни функции не би се вписал в дългосрочната визия на компанията.

Мъск също сподели, че според него е "очевидно", че всички бъдещи модели на Tesla ще бъдат автономни. Към момента Tesla представи прототип на "роботакси" модел по време на събитието "We, Robot" - спортно купе с две места, но без заряден порт, което повдигна допълнителни въпроси дали концепцията е готова за пазара.

Междувременно, Tesla се изправя пред сериозни регулаторни предизвикателства и все още работи по усъвършенстването на своя софтуер за "пълно автономно управление".

Относно идеята за по-евтин модел, Мъск промени позицията си няколко пъти през последната година.

През април Tesla обяви, че се отказва от плановете за по-достъпна кола. Малко по-късно Мъск  заяви, че производството на такъв модел ще се ускори. Но последните му изказвания сочат, че компанията е по-склонна да продължи фокуса си върху премиум модели и автономни технологии.