Глобалните продажби на напълно електрически и хибридни автомобили ще нараснат с 31% през 2023 г., докато година по-рано пазарът е отбелязал ръст от 60%. За това пише информационна агенция Ройтерс, като се позовава на данни на изследователската компания Rho Motion.

Темповете на растеж се забавят, но това е очаквано при растящи пазари като този. Не можеш да удвояваш продажбите всяка година", заяви анализаторът на Rho Motion Чарлз Лестър. Той също така добави, че през 2023 г. 30-процентният ръст на продажбите на електромобили до голяма степен съответства на прогнозата. За 2024 г. компанията прогнозира допълнителен ръст на пазара от 25-30 процента.

Според изчисленията на анализаторите, през декември миналата година в света са били продадени 1,5 млн. електромобила. Изцяло електрическите автомобили представляват 9,5 млн. единици от общо 13,6 млн. електрически превозни средства, продадени в света през 2023 г. Останалите продажби се падат на хибридните автомобили с възможност за включване към електрическата мрежа. Някои производители на автомобили се опасяват, че след няколко години на ускорен растеж продажбите на електрически автомобили в Европа и други региони ще започнат да намаляват. Това е така, защото много купувачи изчакват по-усъвършенствани, компактни и достъпни модели, които ще се появят на пазара след 2-3 години.

Ро Моушън отбеляза, че продажбите на електромобили, задвижвани с батерии, са скочили с 50% в САЩ и Канада и съответно с 27% и 15% в Европа и Китай. Компанията смята, че тазгодишните продажби на електромобили в Европа може да бъдат повлияни от внезапното оттегляне на програмата за субсидиране на продажбите в този сегмент от страна на Германия през миналата година. Освен това само 8 % от общия брой на продадените в Европа електрически автомобили с батерии са в сегмента на малките автомобили, въпреки че се очаква това да започне да се променя с навлизането на пазара на по-компактни модели като Citroen eC3.