BMW X7 е най-популярният модел на българския пазар на нови автомобили през 2023 г. с 238 доставки. Още три модела от X-семейството попадат сред петте най-предпочитани от клиентите нови автомобили, които традиционно оценяват високо всестранните възможности на високопроходимите модели на BMW, съчетаващи висока позиция на седене, интелигентната система за задвижване на четирите колела xDrive и прецизно, динамично управление.

Второто място заема обновеното BMW X5 със 197 доставки, третата позиция се заема от флагмана на гамата BMW Серия 7, а на четвърто място се нарежда BMW X3 със 123 доставени автомобила. Като цяло моделите от горния ценови сегмент, като BMW Серия 7, X7, Серия 8 и XM се радват на силно търсене през 2023 г., като делът им достига до 30% от общата реализация на марката на пазара.

BMW X5, BMW X6 M, BMW XM

Снимка: BMW Group

Анализът на вариантите на задвижването показва, че се запазва тенденцията за намаляване на дела на дизеловите двигатели, която се наблюдава през последните години. През 2023 г. техният дял е 37%, делът на бензиновите двигатели е 34%. Нараства търсенето на Plug-in хибридите до 15% от продажбите и изцяло електрическите модели, като достигат 14% от общия брой.

Лидерската си позиция запазват 6-цилиндровите бензинови или дизелови двигатели с 50% от продадените коли, следвани от 4-цилиндровите агрегати с 21% и 8-цилиндровите с 12%, а на 3-цилиндровите се падат едва 4%. През 2023 г. към крайни клиенти са предадени общо 1456 автомобила BMW, което е рекордна реализацията за марката. Продажбите са нараснали с 35% в сравнение с предходната година.

MINI Cooper SE

Снимка: BMW Group

При британската марка MINI, собственост на BMW Group, продажбите са нараснали с 24% до 102 доставки. Лидер в продажбите е хечбекът MINI с три врати с 44 броя, следван от MINI Countryman с 37 коли. Електрификацията на моделите на марката се оценява особено високо от нейните почитатели и общо 35% от продажбите на марката са електрифицирани превозни средства.

За поредна година BMW Motorrad постига рекорден ръст от 39% общите продажби, които възлизат на общо 258 скутери и мотоциклети. За поредна година челно място заема универсалното BMW R 1250 GS Adventure с 31 доставки, следван от C400 GT (28) и пистовия S 1000 RR (27).

Снимка: BMW Group

През 2024 г. BMW ще лансира новите модели BMW X2 и BMW iX2, новото комби BMW Серия 5 Touring и за първи път електрическото комби BMW i5 Touring. Спортната M-гама ще получи актуализации за моделите M2, M3 и M4, като новите модели ще бъдат представени към края на годината.

Предстои и пазарната премиера на първите членове на новото семейство модели на MINI - Cooper, Countryman и Aceman, като всеки от тях ще разполага с електрически модел във всеки сегмент. При BMW Motorrad ще бъде представено новото поколение на бестселъра на марката BMW R 1300 GS и широка гама от новости, включително нов достъпен електрически скутер, идеален за градска мобилност - BMW CE 02.