Базираните на камери активни системи за подпомагане на водача на Tesla не винаги са реагирали адекватно на трудно определими обекти на пътя, но скорошен инцидент доказа, че автоматиката вече е в състояние да възприема опасността, която представляват големи части от други автомобили, отделящи се от тях при инцидент.

През изминалия уикенд собственик на електромобил Tesla сподели с аудиторията си в Twitter запис на произшествие, на което неволно е станал свидетел. От пикап, намиращ се в съседната лента, се отделило колело и в него се сблъскал хечбек KIA в тъмен цвят, движещ се в същата посока. Ударът изхвърлил автомобила във въздуха, но колелото на пикапа продължило да се движи в посока, обратна на тази на Tesla. Отклонението на електромобила, което е позволило да се избегне сблъсък с колелото на пикапа, според автора на видеото е започнало автоматично и водачът не е действал по никакъв начин върху волана.



Оказва се, че в тази доста сложна и опасна пътна ситуация автоматиката е помогнала да се предотвратят сериозни щети и е реагирала навреме и по правилния начин. Бордовите системи на малко автомобили все още могат да се похвалят с възможността за автоматично коригиране на траекторията, когато е необходимо рязко да се избегне препятствие, защото това е доста опасна и трудна маневра.

По правило тази корекция се извършва в рамките на собствената лента, но когато въпросът е да се навлезе в насрещната лента, в повечето случаи водачът все пак трябва да поеме отговорност. Шофьорът на пострадалия KIA хечбек е бил добре след ужасяващия полет във въздуха с падане върху покрива, той е успял да излезе от колата и да се придвижи сам, след като злополучното колело на пикапа е ударило колата му в задната част за втори път на връщане, както можете да видите във видеото.