Германската премиум марка Audi води преговори с китайския автомобилен производител SAIC Motor Corporation за закупуване на платформа за електрически превозни средства, споделиха два независими източника, запознати с въпроса, но пожелали анонимност, пред агенция Ройтерс.

Този ход идва в момент, когато продажбите на електромобилите на Audi изостават от тези на Tesla и местните конкуренти като Nio. Всички западноевропейски марки се борят за по-голям пазарен дял при електрическите превозни средства на най-големия автомобилен пазар в света.

Премиум автомобилната марка Audi се стреми да закупи платформата за електрически автомобили, собственост на подразделението IM Motors на SAIC, казаха източниците, пожелали анонимност, тъй като информацията е конфиденциална. Преговорите са в напреднала фаза, добави един от тях.

IM Motors е премиум марка за електрически автомобили, контролирана от SAIC, а сред нейните инвеститори е гигантът за електронна търговия Alibaba Group. През юни 2022 г. IM Motors започна доставката на първия си модел - седана L7.

Към момента Audi и SAIC отказаха коментар дали се водят преговори. Агенцията Reuters не успя да установи цената, която Audi е предложила за платформата и дали SAIC ще продължи да участва в производството на седана L7 след сделката.

Китайската медия Mingjing Pro съобщи за потенциалната покупка на платформата от Audi във вторник, 11 юли. По-рано германското издание Automobilwoche написа, че Audi обсъжда с няколко производителя да придобие платформа за електрически автомобили, но не ги идентифицира.

Компанията Audi не е купувала платформа от друг производител преди и досега е използвала платформата MEB за електрически модели на Volkswagen, предлагани в Китай, като същевременно разработва нова платформа за електрически автомобили с Porsche.

Миналия месец главният изпълнителен директор на Audi Маркус Дюсман, който ще се оттегли от поста през септември, каза пред Ройтерс, че марката трябва да ускори разработването на нови модели, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства, особено в Китай.

Въпреки това резултатите от продажбите му не отговарят на очакванията поради липса на превозни средства, оптимални за китайските нужди, добави той.

В Китай Audi предлага два електрически модела - Q4 e-tron и Q5 e-tron, разработени на платформата MEB на Volkswagen в Китай. Продажбите на електромобилите Audi в Китай бяха малко над 3000 единици през първото тримесечие, докато BMW продаде 21 646 електромобила, а Tesla продаде 137 429 коли на ток, показват данни на индустриалния орган Китайската асоциация на производителите на автомобили.

Снимка: iStock