Alpine, известна с леките си спортни автомобили, представи концепцията A390_β, който ще се превърне в първия SUV на марката, макар те да предпочитат термина "спортен fastback". Очаква се серийната версия на концепцията да бъде пусната през следващата година.

Вижте как изглежда концепцията >> >> >>

С дизайн, който смесва SUV и купе, A390_β привлича внимание със своите плавни линии и липса на традиционна В-колона. Според Alpine, около 85% от външния вид на концепцията ще бъде запазен в производствения модел, но някои елементи, като обратните врати, няма да бъдат включени в окончателната версия.

Вътрешността на автомобила е вдъхновена от болидите във Формула 1, но е проектирана за петима пътници. A390 ще бъде електрически модел, базиран на бъдещия A110.

Техническите подробности са оскъдни, но е известно, че серийният A390 ще разполага с три електромотора - един отпред и два отзад, осигуряващи задвижване на всички колела с активен вектор на въртящия момент за по-динамично управление. Възможността за временно изключване на предния мотор ще осигурява по-задно ориентирано шофиране.

Това ще бъде вторият електрически модел на Alpine след A290 - спортен хечбек, базиран на Renault 5. Макар че Alpine планира да навлезе на американския пазар в следващите години, моделите като A390 няма да бъдат налични там. Вместо това, по-големи SUV модели ще бъдат предложени за САЩ.

До края на десетилетието Alpine планира да представи поне седем електрически модела, включително потвърден суперкар, който може да бъде изцяло електрически или с водороден двигател с вътрешно горене.