"Рено" и "Нисан" потвърдиха днес "ребалансирането" на кръстосаното си дялово участие след дългогодишен конфликт в рамките на създадения преди 24 години алианс.
С оглед на това че "Рено" притежава 43,4 на сто от "Нисан", двете компании ще сключат ново споразумение, според което "Нисан" и "Рено" ще имат "кръстосано дялово участие с 15 на сто със задължение за съхранение, както и задължение за ограничаване на дяловото участие", се посочва в комюнике, цитирано от Франс прес и БТА.

Двата автомобилостроителя ще имат същите права в съответните съвети на директорите.

"Много дълго чакахме този момент", заяви на пресконференция в Лондон председателят на борда на "Рено" Жан-Доминик Сенар, цитиран от Асошиейтед прес.

"Нисан" възнамерява да инвестира до 15 на сто в "Ампер" (Ampere), подразделението за електрически автомобили и софтуер на "Рено" в Европа. "Мицубиши мотърс" също обмислят инвестиции в "Ампер". Автомобилостроителите ще си сътрудничат на различни пазари по света, включително Латинска Америка, Европа и Индия, заявиха те.

Тези стъпки се предприемат, когато изключително конкурентната автомобилна промишленост преминава към електрически автомобили и други екологично чисти модели.

"Рено", "Нисан" и "Мицубиши", влязъл в съюза през 2016 г., преговаряха дълги месеци около подробностите на това споразумение, одобрено вчера сутринта от съвета на директорите на "Рено" и днес сутринта от "Нисан", съобщи алиансът.
stat
Стани фен във Facebook

КоментариОще новини за Други


Нови автомобили