Продажбите на нови автомобили в Русия са били с 63,1 на сто по-малко през януари спрямо същия месец на 2022 г.
Затрудненията, вследствие на западните санкции, са пренесли миналогодишното свиване на руския автомобилен сектор и в първия месец от настоящата година. Това съобщи браншовата организация Асоциация на европейския бизнес (Association of European Businesses - AEB), цитирана от Ройтерс и БТА.

Автомобилна индустрия е един от най-силно засегнатите сектори на руската икономика след налагането на западните санкции миналата година, след като Москва предприе инвазията си в Украйна. Неотдавна Асоциацията на европейския бизнес, след проучване сред руските производители, обяви, че продажбите на нови автомобили в Русия през цялата 2022 г. са се сринали с 58,8 на сто.

През януари в Русия са били продадени 32 499 нови автомобила, докато през същия месец на 2022 г. бяха продадени 91 662 автомобила.

Преди войната руската автомобилна индустрия беше силно зависима от западни инвестиции, съвместни партньорства и вериги за доставки и авточасти - всички те остават сериозно нарушени.

Очаква се продажбите на автомобили да се възстановят едва с 12 на сто през настоящата година, оставайки доста под нивото си преди Русия да започне военната си кампания в Украйна. Браншът се бори да възстанови производствения си капацитет, но намаляващите реални заплати (коригирани спрямо темпа на инфлация - бел. р.) ерозират потребителското търсене на по-крупните покупки, каквито са автомобилите.

С напускането на някои западни компании производството на автомобили в Русия се срина с 67 на сто през 2022 г. до едва 450 000 пътнически автомобила, което е най-лошото представяне на бранша от разпадането на Съветския съюз през 1991 г.
stat
Стани фен във Facebook

КоментариОще новини за Други


Нови автомобили