Американският автомобилостроител Ford е регистрирал неочаквано труден завършек на 2022 г.
Печалба преди лихви и данъци е 2,6 милиарда долара, което е под очакванията, предаде ДПА.

Продажбите на автомобилната компания са нараснали със 17 на сто до 44 милиарда долара, надвишавайки прогнозите и чиста печалба от 1,3 милиарда долара през последното тримесечие на 2022 г. Това обяви "Форд" вчера след затварянето на американския борсов пазар.

Анализатори очакваха печалбата на компанията да е малко под 3,5 милиарда долара. Акциите на автомобилостроителя са се понижили със 7 на сто в търговията след работно време.

"Трябваше да се справим доста по-добре миналата година", каза президентът и главен изпълнителен директор на Ford Джим Феърли. "Имаме пропусната печалба от 2 милиарда долара, които бяха под контрола ни и ще коригираме това с подобрено изпълнение и представяне".

Автомобилостроителят е отчел чиста загуба от 2 милиарда долара за цялата година спрямо чиста печалба от 17,9 милиарда долара предходната година.

Ford обвини за загубата "специални" събития като обезценяването на дела му в закъсалия производител на електрически автомобили Rivian и отказа от проекта с Volkswagen Group за роботизиран автомобил Argo A1, стартирал през 2019 г.

Ford е увеличил годишните си приходи с 16 на сто до 158,1 милиарда долара.
stat
Стани фен във Facebook

КоментариОще новини за Ford


Нови автомобили