Първоначално Omniverse беше разработена, за да позволи подобрения на процесите чрез използването на "цифрови близнаци" на машини и продукти, и прилагането ѝ в автомобилното производство беше неизбежно. Mercedes-Benz занапред ще оптимизира производствените си мощности с помощта на Nvidia  Omniverse, докато други производители на автомобили ще могат да използват симулираната ергономичност на интериора на своите автомобили.

На събитието CES 2023 Nvidia и Mercedes-Benz обявиха, че си сътрудничат за проектиране на производствени линии и оптимизиране на процеси с помощта на Omniverse. Освен обичайните разходи за създаване на производствена линия за нови модели, този подход ще намали потреблението на енергия и отпадъците, без да споменаваме повишаване на качеството на продуктите.

Производството на сглобяване на автомобили включва хиляди части и безпроблемното взаимодействие на служителите на всеки етап от процеса. Чрез симулиране на тези процеси във виртуална среда Mercedes-Benz очаква да повиши ефективността на своите операции. Подготовката на компаниите за производството на нови модели вече може да се извършва в симулирана среда, без да се налага спиране на реалната производствена линия. Чрез пренасяне на решенията от виртуалната среда в реалния свят може драстично да се намалят непродуктивните престои. Пилотен проект за този подход към производството ще бъде реализиран в завода на Mercedes-Benz в Ращат, Германия, където в момента се сглобяват моделите от класове А и В, както и кросоувърът GLA и електромобилите EQA. Натрупаният опит ще бъде приложен в бъдеще и в други предприятия.

На шоуто в Лас Вегас представителите на Nvidia разказаха как симулационната среда DRIVE Sim позволява не само да се обучават системите за управление на автомобила при различни пътни условия, но и да се проектира интериор. С помощта на комплект за виртуална реалност експертите могат да се пренесат на мястото на водача на несъществуващ автомобил и да преценят колко удобно са разположени органите за управление и как изглежда дисплеят на устройствата при различни условия на осветление. И накрая, в бъдеще дилърите ще могат да използват виртуалните конфигуратори, за да адаптират вътрешното обзавеждане и оборудване към нуждите на клиента.