Това съобщи ръководителя на "Автоваз" Максим Соколов в интервю за руската телевизия "Россия-24", цитиран от ТАСС и БТА.

"Нашият екип активно работи съвместно с екипа на Nissan, който работеше в завода на компанията. Това е сложен процес. Разбира се, много добре е, че са били унифицирани много от производствените процеси, въведени от концерна Renault-Nissan, който се изтегли заради инвазията на Русия в Украйна продавайки активите си за 2 евро с опция да ги закупи обратно.

Единните стандарти за безопасност, за управление на производствения колектив и на логистиката ни дават възможност колкото се може по-скоро да пуснем поточната линия в Санкт Петербург. Ние планираме да го направим през втората половина на идната година", заяви Соколов.

Той отбеляза, че АвтоВАЗ планира в началото на 2023 г. да приключи преговорите със свои партньори за доставка на автомобили на части, които ще бъдат сглобявани в завода на Nissan. 

Ръководителят на руската автомобилостроителна компания заяви, че тя запазва към този момент икономическите и търговските си отношения с Renault.

По-рано този месец руският вицепремиер и министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров заяви, че АвтоВАЗ ще поеме управлението на производствените мощности на Nissan в Санкт Петербург.