Дългогодишният американски стартъп Lordstown Motors преживя оставка на ръководството и смяна на собствеността на компанията в Охайо и десетки пъти беше на ръба на фалита.

Мажоритарният акционер на компанията, тайванската компания Foxconn обаче, вече е започнала договорно производство на електрическите пикапи Endurance и първите бройки скоро ще бъдат на разположение на клиентите.

Съобщението на уебсайта на Lordstown Motors имаше за цел да предаде факта, че пикапът Endurance е успял да премине не само всички необходими етапи на сертифициране, но и краш-тестовете и първата партида от 500 бройки действително е излязла на пазара в САЩ.

По предварителни данни до края на годината около 50 пикапа ще бъдат доставени на клиенти, а останалите 450 единици ще бъдат доставени през следващите шест месеца.

Компанията припомни, че електрическият пикап Endurance разполага с тягови двигатели, които са интегрирани в главината на колелата на автомобила, и това значително повишава неговата проходимост и маневреност. Няма нужда да се притеснявате и за безопасността на електромобила, тъй като той премина краш-теста с пет звезди.

В бъдеще компанията обещава да увеличи производството на пикапи, но обяснява, че сега е ограничена от проблеми с наличността на материали и компоненти. Endurance се произвежда от Foxconn, която завърши покупката на завода в Охайо за 230 млн. долара през май тази година и до 2024 г. ще започне да сглобява електрически кросоувъри PEAR за Fisker.