Mercedes-Benz обяви абонамент за увеличаване на ускорението, в рамките на който собствениците на електрическите автомобили на компанията ще могат да премахнат ограничението на мощността на двигателя.

Всъщност автомобилният производител предлага да се плати за това, което автомобилът вече може, но е програмно ограничено. Цената на споменатия абонамент ще бъде 1200 долара на година.

За тези пари абонатите ще могат да увеличат мощността на двигателя с 20-24 %, да увеличат въртящия момент и да намалят времето за ускорение до 100 км/ч. с 0,8-1 секунда. Абонаментът за увеличаване на ускорението не включва никакви промени в оборудването на автомобила.

Вместо това абонаментът ще премахне софтуерното заключване, след което достъпът до всички функции на автомобила ще бъде отворен.

Това показва, че Mercedes умишлено е намалил производителността на някои автомобили, за да предложи на клиентите си да сключат платен абонамент и по този начин да извлекат допълнителни ползи. На този етап собствениците на електромобилите Mercedes-EQ EQE и Mercedes-EQ EQS могат да сключат абонамент за увеличаване на ускорението.

Съобщението на Mercedes идва месеци след като BMW започна да начислява 18 щ. долара на месец за възможността да използвате отопление на седалките и някои други опции в някои от своите автомобили, което предизвика възмущението на потребителите.

През последните години продажбите на нови автомобили в световен мащаб непрекъснато намаляват, което принуждава производителите да предлагат платени софтуерни актуализации и абонаменти, които дават достъп до опции, които вече са вградени в автомобила, но са блокирани.