Lucid заяви, че е готова да представи официално седемместния електрически кросоувър Gravity в началото на следващата година, а доставките ще започнат някъде през 2024 година.

Съпътстващо съобщение беше направено от NVIDIA, която ще доставя своите компоненти за кросоувърите Lucid Gravity. Собствената система за активна помощ на водача DreamDrive Pro на компанията, както може би се досещате, е базирана на платформата NVIDIA DRIVE. Автомобилите Lucid ще използват 14 камери, пет радара, един лидар и 12 ултразвукови сензора. Функциите на бордовата система ще се развиват с развитието на софтуера и актуализирането му дистанционно.

Както NVIDIA подчертава в съобщението си за пресата, електрическите автомобили Lucid разполагат не само с усъвършенствани системи за активно подпомагане на шофирането, но и с други технологии, които допринасят за надеждността на автомобила. Пръстеновидната шина за предаване на данни използва протокола Ethernet, което повишава устойчивостта на цялата система, а подсистемата за захранване използва резервирани канали.

Lucid нарича Gravity първия луксозен електрически кросоувър и сравнява неговите характеристики на шофиране със суперавтомобил. Пробегът му трябва да надвишава този на всички електрически автомобили на пазара, без седаните Air на Lucid. Като се има предвид, че последните предлагат над 800 км. пробег без презареждане, по-тежкият кросоувър Gravity вероятно ще бъде ограничен до малко по-малък пробег.

Lucid обещава да сподели подробни технически спецификации на модела по-близо до началото на приема на поръчки през следващото тримесечие. При версията с 1050 к.с. на кросоувъра Lucid Air не би трябвало да има оплаквания по отношение на динамиката на движение на Gravity.

Кросоувърът Gravity ще се произвежда от 2024 г. в собствения завод на компанията в Аризона. Разширяването му вече е в ход. Автомобилът ще се предлага във версии с два или три реда седалки, като броят на возещите се в него хора може да варира от пет до седем, а също така се предлага и шестместна версия. Кросоувърът ще предлага следващото поколение интерфейс Lucid UX в комбинация с арматурно табло Glass Cockpit, оформено от дисплеи с висока резолюция. Автомобилите от този модел ще могат да се поръчват и извън САЩ и Канада, но конкретните дати ще бъдат обявени отделно.