Притесненията на акционерите на Tesla относно обсебеността на Илон Мъск от други негови проекти го накараха да се обърне към съда, за да защити правото си на дял от 56 млрд. щ. долара в компанията. По време на съдебните заседания от два източника дойдоха интересни разкрития, които показват, че Илон Мъск има план да назначи други хора начело на Twitter и Tesla.

На първо място, както отбелязва Ройтерс, настоящият главен изпълнителен директор на Twitter заяви, че през първия период след закупуването на компанията ще бъде силно ангажиран с провеждането на реформи, които възнамерява да приключи до голяма степен тази седмица. Според него в бъдеще необходимостта Мъск да отделя толкова много време за управлението на Twitter ще намалее. Той дори не е изключил възможността да назначи нов главен изпълнителен директор, който да замени самия него.

Илон Мъск потвърди, че е включил инженерния персонал на Tesla в анализа на ситуацията в Twitter, но всички участници го правят доброволно и в свободното си време. Вчера милиардерът изпрати и ново писмо до служителите на Twitter, в което ги моли да изберат между това да работят усилено в компанията с висока интензивност и възможността да я напуснат, ако не са съгласни, като получат компенсация от три месечни заплати.

Както Barron's припомня, по време на среща с акционерите на Tesla през август Илон Мъск заяви, че ще ръководи компанията, докато е полезен. В същото време той е убеден, че Tesla има светло бъдеще дори без него начело. Тогава Мъск подчерта, че няма да подаде оставка като главен изпълнителен директор на Tesla.

Темата за намирането на наследник на главния изпълнителен директор на Tesla беше случайно засегната от члена на борда на директорите Джеймс Мърдок, който също трябваше да свидетелства в съда. Според него Мъск знае кой би могъл да ръководи компанията след него. В същото време представителят на този съвет на Tesla не споменава имена на кандидати.