Производителят на "Лада" предупреди, че продажбите на нови коли на руския пазар вероятно ще спаднат с 670 000 - 700 000 броя през настоящата година. Това съобщи агенция Интерфакс, цитирайки изказване на президента на компанията Максим Соколов, по време на транспортен форум в Москва.

Подобен спад би съответствал на около 58-60 на сто по-малко продажби на нови автомобили в страната. Според европейската бизнес асоциация (AEB) през 2021 г. в Русия са продадени около 1,667 милиона нови автомобила.

Миналата седмица данни показаха, че продажбите на нови автомобили в Русия са се свили с 62,8 на сто на годишна основа през октомври. Това е било в резултат на свиването на потребителското търсене и настроение, както и на ефекта от западните санкции, които заличават привидното относително възстановяване на местнiq автомобилен бранш, обяснява Ройтерс.

За първите десет месеца на настоящата година продажбите на леки и лекотоварни автомобили в страната са намалели с 60,8 на сто, или почти 2,6 пъти, до 502 474 броя.

През същите месеци "АвтоВАЗ" е продал 142 910 автомобила "Лада", което е с 51,5 на сто по-малко спрямо същия период година по-рано. Въпреки това марката увеличава дела си на местния пазар до 28,4 на сто, или с 5,4 процентни пункта, на фона на изтеглянето от Русия на чуждестранните производители.

През 2021 г., преди налагането на широкообхватните санкции от страна на Запада заради войната в Украйна, в Русия бяха продадени 1,67 милиона автомобила. За сравнение, в началото на настоящото столетие руските продажби на нови коли достигаха около 3 милиона на година.