Toyota представи най-новия си хибриден модел Prius, който е с подобрени ускорение, мощност и пробег.

Това подчертава позицията на компанията, че хибридните автомобили остават жизнеспособна опция за постигане на въглеродна неутралност на фона на нарастващата популярност на електрическите превозни средства, съобщи Киодо.

Най-новата пета генерация на Prius е първата пълна промяна на модела от около седем години. Външния дизайн на автомобила е по-спортен, като същевременно в него е вградена най-новата хибридна система за реализиране на висока горивна ефективност, обясняват от Toyota.

Батерията на хибрида ще е 13,6 киловатчаса и се очаква да позволи автономност от около 60-70 километра при 40 в настоящото поколение. Така ще се позволи в града автомобилът да се държи изключително като такъв, който е само на електричество.

Автомобилният производител заменя по-старите никел метал-хидридни батерии (NiMH батерии) с по-малките и по-леки литиево-йонни батерии. В резултат петата генерация ще разполага с почти двойно повече конски сили, по-бързо ускорение и с 50 процента по-дълъг пробег.

Очаква се новият Prius да бъде пуснат в продажба през зимата в Япония, а след това и в САЩ, докато неговият plug-in вариант (зареждащ се в електрическата мрежа - бел. ред.) се очаква да се появи на пазара през пролетта. Цените все още не са обявени, информира Асошиейтед прес.

Пускането на най-новия модел последва заявената от Toyota позиция, че хибридите са по-реалистичен подход за постигане на въглеродна неутралност от електромобилите, предвид високата цена на изцяло електрическите автомобили, както и с оглед на настоящия енергиен микс, който разчита в голяма степен на изкопаеми горива.

"Превозните средства, захранвани от батерии, са важно решение, но не винаги най-добрият вариант за всички", обясни в онлайн презентация Саймън Хъмфрис, старши генерален мениджър в Центъра за развитие на превозни средства на Toyota.

"В един диверсифициран свят се нуждаем от разнообразие от възможности", добави той, като обясни, че новият Prius е еко-автомобил, достъпен за всеки.