BMW iX Flow с E Ink е уникално превозно средство, способно да променя целия цвят на каросерията си с натискането на бутон.

Моделът е представен за първи път на Consumer Electronics Show 2022 в Лас Вегас и отваря път към изцяло нов начин за персонализиране на изживяването при шофиране.

Ползите от технологията не са само козметични. Промяната на цвета в зависимост от времето също може да помогне за увеличаване на пробега. В интериора технологията може например да предотврати прекаленото нагряване на таблото.

Смяната на цвета се основава на технология, разработена от E Ink. Тя е най-известна от дисплеите, използвани в електронните четци.

Повърхностното покритие на BMW iX Flow с E Ink съдържа много милиони микрокапсули с диаметър, еквивалентен на дебелината на човешки косъм. Всяка от тези микрокапсули съдържа отрицателно заредени бели пигменти и положително заредени черни пигменти. В зависимост от избраната настройка, стимулирането чрез електрическо поле кара белите или черните пигменти да се събират на повърхността на микрокапсулата, придавайки на купето на автомобила желания нюанс.