Сделката осигурява на автомобилния концерн доставки на литиев хидроксид, използван за производството на батерии, съобщиха и двете компании на официалните си страници, предава БТА.

В допълнение на стратегическото партньорство между Mercedes-Benz и Rock Tech Lithium, подписано през август, сега компаниите се договориха за доставка на средно по 10 000 тона литиев хидроксид на година, за срок от пет години, започвайки през 2026 г., посочват от канадско-германския старъп.

Това значително количество литий, ще помогне на Mercedes да напредне в развитието на европейското си производство на най-съвременни батерийни клетки. То ще благоприятства постигането на нашите амбициозни цели за електрификация, каза Маркус Шефер, ръководител на развойната дейност в концерна.

Приблизителният общ прогнозен обем на доставките е около 2 милиарда канадски долара (1,5 милиарда евро) на година, или над 40 процента от очакваното годишно производство от капацитета на планираното съоръжението за рафиниране на литиев хидроксид в Губен, Германия.

Споразумението предвижда Rock Tech Lithium да доставя висококачествен литиев хидроксид, който трябва да осигури батерии за около 150 000 електромобила на Mercedes.