До края на годината обемът на производството на електрически автомобили Tesla в Тексас може да нарасне до 5000 седмично.
Tesla започна да сглобява електромобили в Остин тази пролет, а заводът в Тексас ще бъде ключово място за развитие на компанията, тъй като там ще се произвеждат не само камионът Semi и пикапът Cybertruck, но и второто поколение Roadster, хуманоидния робот Optimus и автоматизираното такси на компанията. Междувременно Tesla съобщи за сглобяването на 10-хилядния си електромобил.

Това е кросоувърът Model Y, тъй като това е единственият модел, произвеждан от компанията досега. В завода в Тексас обаче вече ще се сглобяват два варианта на кросоувъра. В един от тях, както е планирано, се използва батерия, интегрирана в силовата структура на каросерията, базирана на батерийни клетки тип 4680.

Вторият се появи по-късно и беше нещо като стъпка назад, тъй като принуди компанията да използва старите батерии тип 2170. Най-новият вариант на кросоувъра Model Y се появи на местната производствена линия през юни, което може би показва, че Tesla не е в състояние да постигне планирания темп на разширяване на производството единствено с батерийни клетки тип 4680.

Батериите, базирани на клетките тип 4680, все още се доставят в Тексас от Калифорния, но в бъдеще производството ще бъде локализирано, което ще стане до края на годината. През уикенда Tesla публикува снимка на персонала на завода в Тексас, който позира пред кросоувър Model Y номер 10 000. Все още е трудно да се прецени колко автомобила се сглобяват всяка седмица, но броят им може да надхвърли хиляда единици.

Electrek изчислява, че заводът на Tesla в Остин вече е в състояние да произвежда до две хиляди електрически автомобила седмично, но стабилността му досега е била затруднена поради ограничения достъп до достатъчно тягови батерии. До края на годината обемът на производството на електрически автомобили Tesla в Тексас може да нарасне до 5000 автомобила седмично. Още през следващата година там ще започне сглобяването на дългоочакваните футуристични електрически пикапи Cybertruck.
stat
Стани фен във Facebook

КоментариОще новини за Tesla


Нови автомобили