Президентът на САЩ Джо Байдън, който е голям любител на автомобилите, призова за преход към електрически модели при откриването на автосалона в Детройт, възобновен след две години прекъсване заради КОВИД-19, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Производителите представят на това изложение все повече незамърсяващи модели, наред с традиционните бензинови и дизелови автомобили.

Байдън увери, че зарядните станции ще се появят по пътищата на САЩ и ще се намират лесно, също както бензиностанциите.

Автосалонът обикновено се провеждаше през януари, но сега беше отложен за септември заради по-хубавото време и за да не съвпада с голямото изложение на технологии в Лас Вегас, което привлича все повече компании от автомобилния сектор.

Тазгодишното издание не е толкова грандиозно като предишните, тъй като отсъстват много чуждестранни автомобилостроители, както и някои по-нови, като Tesla. А присъстващите вече са привикнали през годините на пандемия да представят онлайн последните си модели, така че не са организирали бляскави презентации.

Джо Байдън си достави удоволствие, като седна зад волана на Chevrolet Corvette Z06, след което подкара електрически Cadillac Lyriq.

"Това е прекрасна кола", каза той за кадилака. "Но обожавам корвета!", допълни той, като запали двигателя му.

"Той каза, че ще си я вземе вкъщи", пошегува се президента на General Motors Мери Бара.

Кръстосвайки алеите на изложението, президентът се срещна и с ръководителите на Ford, Stellantis и на основния автомобилен синдикат UAW.

Въпреки че двигателите с вътрешно горене все още преобладават в много голяма степен по пътищата на САЩ, автомобилостроителите, присъстващи в Детройт, извадиха на преден план електрическите си модели, които възнамеряват да предлагат с надеждата да отнемат от Tesla дялове от пазара, който все повече се разраства.