Това ще са първите електромобили на марката.

Jeep е част от автомобилния концерн Stellantis, който си е поставил за цел до 2030 г. половината от продажбите му в САЩ, както и всички в Европа, да са на електрически превозни средства.

Един от новите модели ще носи наименованието Jeep Recon, среден клас високопроходим автомобил със задвижване на четирите колела и размери на добре познатия на публиката Jeep Wrangler. Производството му ще започне през 2024 г. във все още неоткрита фабрика в Северна Америка. Данни за обхвата на пробега му или цената му не бяха разкрити.

През същата година трябва за започне производството и на изцяло електрически луксозен високопроходим Jeep Wagoneer S. Очаква се той да има пробег 400 мили (650 километра) с едно зареждане. Мощността му ще е 600 конски сили, а ускорението от 0 до 100 километра в час ще е за около 3,5 секунди. Фабриката, в която ще се произвежда в Северна Америка, предстои да бъде открита. Цената му също не е посочена.

За европейския пазар марката планира копмактен високопроходим електромобил, носещ името Jeep Avenger. Очаква се да пристигне в шоурумите още в началото на следващата година. Пробегът му ще е 250 мили (400 километра) с едно зареждане. Той ще е по-подходящ за Европа, където има силен пазар за по-малки превозни средства, съобщиха от ръководството на компанията.

Jeep Avenger ще бъде официално представен на 17 октомври в рамките на автомобилното изложение в Париж.

До края на 2025 г. Jeep предвижда още четири изцяло електрически високопроходими автомобила, заяви главният изпълнителен директор на марката Кристиан Мюние. Според него компанията е на път да стане водещ световен производител на високопроходими автомобили, отделящи нулеви емисии.