Руската автомобилостроителна компания "АвтоВАЗ" обяви днес, че продажбите на нови автомобили са скочили рязко през август, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

Производителят на колите "Лада" информира, че е продал 18 087 леки автомобила през миналия месец, със 75,2 процента повече от юли.

Това съобщение идва на фона на опитите за съживяване на автомобилостроителна индустрия в Русия, която се срина след руската инвазия в Украйна.

Въпреки че продажбите през август 2022 г. намаляват със 7 процента в сравнение с година по-рано, миналият месец е бил най-успешният за "АвтоВАЗ" от началото на войната в Украйна през февруари, отбелязва Ройтерс.

Президентът и генерален директор на руската автомобилостроителна компания Максим Соколов заяви, че продажбите на два модела на "Лада" - "Гранта" и "Нива" са достигнали до "предкризисните си нива".

"АвтоВАЗ" обяви, че руската правителствена програма за отпускане на субсидии при покупката на нови моторни превозни средства оказва подкрепа за поддържане на търсенето от страна на клиентите.

Руската автомобилна индустрия, която е силно зависима от вноса на части и от глобалните вериги за доставки, буквално преустанови своята дейност, след като западните страни наложиха безпрецедентни санкции на Русия поради инвазията й в Украйна. През май производството на автомобили в Русия се срина с 97 процента, припомня Ройтерс.

Пак през май френският автомобилостроител Renault продаде своя дял в "АвтоВАЗ", след като дълги години притежаваше част от компанията.