Производителят на луксозни автомобили Lamborghini обяви, че вече е продал всички коли, които ще произведе до началото на 2024 г., което показва изключително доброто състояние на пазара на висок клас автомобили в мрачния икономически контекст, предаде Франс прес, цитирана от БТА

"Имаме много голямо търсене и в момента записаните поръчки са за над 18 месеца напред", изтъкна директорът на компанията Стефан Винкелман в интервю за АФП след отчетеното рекордно шестмесечие по отношение на продажбите и рентабилността.

В момент, когато световната икономика страда от последиците от войната в Украйна, богатата клиентела остава вярна на производителя, част от германската група Volkswagen.

"Все повече хора идват в Lamborghini, броят на клиентите не ни безпокои, докато световната икономика остава горе-долу стабилна", обясни директорът.

Оперативният марж е достигнал 32 процента през първите шест месеца на годината, сочат публикуваните резултати. Оперативната печалба е 425 милиона евро за 5090 продадени автомобила.

В тази категория на лукса Ferrari също отчита рекордни резултати за второто тримесечие и е преразгледал към повишение прогнозата си за годината с рекорден брой поръчки. Дългите срокове за доставките също се дължат на липсата на компоненти, по-специално на чипове.

Подобно на цялата група VW, Lamborghini пое към електрификация на гамата си с инвестиции от над 1,5 милиарда евро. Конструкторът обещава хибридна версия за всеки от моделите си до 2024 г. и първа изцяло електрическа Lamborghini през втората половина на десетилетието.