Това съобщи говорител на компанията, цитиран от Ройтерс и БТА.

По думите му заводът в град Чънду, който е съвместно предприятие на Toyota, е преустановил дейността си до събота. Провинция Съчуан ограничи промишленото потребление на електроенергия с оглед на най-големите горещини, сполетели Китай от 60 години насам. Това накара производители на торове, литий и други метали да затворят производствените си мощности или да ги ограничат.

На промишлените потребители в 19 от всички 21 града в провинцията бе наредено да спрат производствата си от 15 август до 20 август, за да дадат приоритет на електроснабдяването на домакинствата, обявиха в неделя властите в Съчуан.

Представителят на Toyota отказа да разкрие броя на произведените автомобили, който ще бъде засегнат от спирането на завода. "Наблюдаваме ситуацията всеки ден и следваме насоките на правителството", каза той.

По-рано през месеца компанията повиши прогнозата си за нетната печалба до края на финансовата си година (приключваща в края на март 2023 г.) до 2,36 трилиона йени (17,7 милиарда долара). "По-слабата йена има голямо положително въздействие върху нашите продажби", каза тогава представител на Toyota, цитиран от Киодо.