Това лято се оказа богато на "юбилейни" моменти за електрическите автомобили Tesla. Първо Илон Мъск обяви двумилионния електромобил, сглобен в най-стария завод на компанията в Калифорния. По-късно той съобщи за преодоляването на тримилионния модел във всички съществуващи заводи, а сега милионният местно произведен електромобил слезе от поточната линия в Шанхай.

По традиция Мъск направи съобщението за това в неделя. За китайския завод на Tesla, който отдавна е основният доставчик на електромобили на марката извън САЩ, това е важен етап и сигурен показател за напредък.

Съоръжението е построено за една година до декември 2019 г. и е завършено миналата година с техническа възможност за производство на 800 000 автомобила годишно. Априлските спирания на работа заради Covid 19 тази година забавиха напредъка, a по-късно Tesla от своя страна спря монтажната линия, за да подобри производствения си капацитет.

До края на 2022 г. година заводът на Tesla в Китай ще достигне годишно ниво на производство от един милион електрически автомобила, така че моментът на сглобяване на двумилионния автомобил не е далеч.

В момента там се произвеждат само Model 3 и Model Y, но Tesla може да пусне създаването и на друга модификация в Шанхай през следващата година. Компанията се стреми да разшири производствения си капацитет в страната, за което вече е подадено заявление, в което са описани плановете на Tesla за добавяне на близък парцел земя към фабриката. До края на десетилетието всички дванадесет завода на Tesla ще могат да произвеждат по 20 милиона електромобила годишно.