Берлин смята да ореже субсидиите за покупката на "по-зелени" автомобили.
Германското правителство планира да намали плащанията за стимулиране на закупуването на електрически автомобили и напълно да прекрати стимулите за закупуване на plug-in хибриди в края на годината, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Правителството обяви малко след встъпването си в длъжност през декември, че от 2023 г. ще предоставя финансиране само за изцяло електрически превозни средства, които "доказано имат положителен ефект за защита на климата".

Към момента купувачите на изцяло електрически автомобили отговарят на условията за стимули до 6000 евро (6100 долара), а хората, които купуват plug-in хибриди (захранвани от батерия и двигател с вътрешно горене), могат да получат до 4500 евро.

Германското министерство на икономиката и климата съобщи, че броят на електрическите автомобили по местните пътищата нараства бързо, като се очаква да достигне близо 2 милиона тази година. Те "стават все по-популярни и няма да се нуждаят от държавни субсидии в обозримо бъдеще", каза икономическият министър Роберт Хабек.

От януари стимулите за електрически автомобили и автомобили с водородни клетки ще бъдат намалени до 4500 евро за превозни средства с каталожна цена до 40 000 евро, и до 3000 евро за автомобили, струващи от 40 000 до 65 000 евро.

От септември 2023 г. стимулите ще бъдат ограничени до физически лица, въпреки че правителството обмисля да позволи на малкия бизнес и благотворителните организации да продължат да имат достъп до схемите.

От януари 2024 г. стимулите ще бъдат намалени до 3000 евро за електромобили на цена до 45 000 евро и премахнати за по-скъпите.

Също така финансовите средства ще имат таван и стимулите ще приключат, след като те бъдат изчерпани. Общата налична сума за 2023 г. и 2024 г. ще бъде 3,4 милиарда евро, съобщи ДПА, позовавайки се на правителствен източник.

Властите в Берлин искат електрическите коли по германските пътища да достигнат най-малко 15 милиона до края на десетилетието. Те също така са си поставили за цел да засилят усилията си срещу изменението на климата чрез разширяване на използването на възобновяема енергия и придвижване на процеса по прекратяване на въглищната енергия в Германия до 2038 г., а в най-добрия случай - дори до 2030 година.
stat
Стани фен във Facebook

КоментариОще новини за Други


Нови автомобили