Заводът на компанията в Грюнхайде, в покрайнините на Берлин, е първият производствен център на "Тесла" в Европа, припомня ДПА. Производителят има и завод в Остин, Тексас, предава БТА.

В интервю Мъск посочва пред фенклуб на "Тесла" от Силициевата долина, че заводите и в Берлин, и в Тексас "точно сега изяждат огромни пари", имат високи разходи и слабо производство. Предприемачът посочи проблемите с веригите за доставки в автомобилния сектор като причина за огромни продължаващи затруднения.

По думите му в момента се е концентрирал върху това дейността да върви, така че да може да продължи да плаща на служителите и фирмата да избегне фалит.

Макар високите начални разходи и загубите от нови заводи като тези в Грюнхайде и Остин да не са нещо ново, сега "Тесла" се бори и с предизвикателства в завода й Шанхай, където според Мъск последните ковид ограничения са причинили огромни производствени затруднения.

Мъск обяви неотдавна съкращения на работни места в "Тесла" и многократно отправи предупреждения, че се задава спад на световната икономика. Автомобилостроителят ще намали персонала си с 3 до 3,5 на сто през идните месеци, потвърди бизнесменът в началото на седмицата.

По думите му ще бъдат съкратени около 10 процента от административните и по-високо квалифицирани служители, докато броят на заводските работници в дългосорчна перспектива ще расте. Към началото на годината "Тесла" е имала малко под 100 000 служители.