Продажбите на нови автомобили в Русия продължиха да се сриват и през май регистрираха спад от 83,5 процента на годишна основа под натиска на инфлацията и западните санкции, предаде Франс прес.

Продадените нови превозни средства през май са 24 268, според данни на Асоциацията на европейския бизнес (AEB), която обединява производителите в сектора. В сравнение с април това е спад от 52 на сто.

Сривът в продажбите започна през март, след като западните страни наложиха тежки санкции върху сектора и по-специално забраниха износа на резервни части за Русия.

Изтеглянето на много чужди марки от страната и спирането на доставките на резервни части принудиха много местни заводи да спрат. Така през април производството на автомобили е намаляло с 85,4 процента за една година.

След инвазията в Украйна много производители не само спряха продажбите на компоненти и автомобили за Русия, но и прекратиха изобщо производството в страната. "Рено" (Renault), например, продаде активите си на руската държава, а десетки хиляди служители на най-големия руски производител на автомобили "Автоваз" са в отпуск от месеци, производството е спряно.