Чрез него ще се разработват следващото поколение електрически автомобили. Volvo Cars ще използва инструмента за разработване на цифрови интерфейси в своите автомобили и за визуализиране на графики в реално време.

Volvo Cars ще бъде първият европейски производител на автомобили, който ще използва Unreal Engine за разработване на интерфейс човек-машина (HMI). Epic Games вече предостави своя двигател за електрическия пикап Hummer EV през 2022 година.

"За да предложим на клиентите си най-доброто потребителско изживяване и да насърчим безопасното и персонализирано шофиране, се нуждаем от богати, поглъщащи и адаптивни визуализации в нашите автомобили. Пускането на Unreal Engine в нашите автомобили ни позволява да постигнем това и да направим престоя във Volvo още по-приятен“ - заяви Хенрик Грийн, продуктов директор във Volvo Cars.

Първоначалният фокус на сътрудничеството ще бъде върху информационния модул на водача - един от дисплеите в автомобила, който осигурява основна информация и информационно-развлекателни функции. Следващото поколение автомобили Volvo ще има нови, висококачествени графики на тези дисплеи.

По-ясните визуални ефекти, по-богатите цветове и напълно новите 3D анимации са само първите стъпки, тъй като разработчиците на Volvo Cars продължават да усъвършенстват графиките, казват от компанията. В резултат на това следващото поколение информационно-развлекателна система на Volvo Cars ще бъде два пъти по-бърза от предшественика си, а формирането и обработката на графики в салона ще бъдат десет пъти по-бързи.

"Когато пренесете интерактивни графики с висока резолюция в реално време в автомобил, отваряте вратата за огромен брой нови начини за информиране и забавление на всички в автомобила" - обяснява Хайко Венцел, директор на системите за превозни средства и HMI за Unreal Engine в Epic Games.

Първият автомобил с новите графики ще бъде новият изцяло електрически флагман на Volvo Cars, който ще бъде представен по-късно тази година. Този модел ще бъде първият от ново поколение електрически автомобили Volvo, тъй като компанията възнамерява да продава само електрически автомобили от 2030 г. нататък. Volvo Cars има за цел да разработи половината от софтуера за своите автомобили до средата на десетилетието и активно набира служители за разработване на софтуер.