Ретро модел на Mercedes бе продаден за рекордните 135 милиона евро.
Германският автомобилен производител Mercedes обяви, че е продал на търг изключително рядък автомобил от колекцията на компанията си за 135 милиона евро, съобщи Асошиейтед прес.

Компанията заяви, че цената, платена от частен колекционер по-рано този месец, за 300 SLR Uhlenhaut Coupe, определян като един най-добрите образци на автомобилното инженерство и дизайн, го прави най-скъпия автомобил в света, продаван някога.

От Mercedes казаха, че приходите ще бъдат използвани за създаването на фонд, предоставящ стипендии на млади хора, които да учат и изследват науката за околната среда и декарбонизацията. Въглеродният диоксид, който се освобождава от изгарянето на изкопаеми горива, до голяма степен е отговорен за изменението на климата.

Автомобилът е един от само два прототипа, създадени през 1955 г. и носи името на тогавашния главен инженер на компанията Рудолф Уленхаут.

„Бихме искали да насърчим едно ново поколение да следва иновативните стъпки на Рудолф Уленхаут и да разработва невероятни нови технологии, особено тези, които поддържат целта ни за декарбонизация и запазване на ресурсите“, каза главният изпълнителен директор на Mercedes Ола Калениус .

От компанията заявяват още, че колекцията им включва около 1100 автомобила, датиращи от 1886 г.
stat
Стани фен във Facebook

КоментариОще новини за Mercedes-Benz


Нови автомобили