Заводът в Унгария трябва да се откаже напълно от енергия, добита от изкопаеми горива, каза днес на годишното общо събрание на BMW в Мюнхен главният изпълнителен директор Оливер Ципсе. Така съоръжението ще се превърне в първия автомобилен завод в света, който работи, без да използва такава енергия, добави той.

Строителството на завода в Унгария ще стартира на 1 юни. Първите предсерийни автомобили от изцяло електрическата серия New Class ще слязат от производствената линия 26 месеца по-късно, според компанията.

По-голямата част от необходимото за производството електричество ще се генерира директно на място, а останалата ще е от 100 процента възобновяеми източници, отбеляза Ципсе.

Решението да не се използва газ в завода в Дебрецен произтича от целта на германския автомобилостроител да намали въглеродните емисии в производството и не е обвързано със ситуацията с доставките, заяви говорителка на компанията.

Концепцията гарантира ценова стабилност и сигурност на доставките, допълни тя.

Миналата година групата е консумирала 3,5 милиона мегаватчаса природен газ в света, което е над половината от общо 6,5 милиона мегаватчаса енергия, които компанията е използвала.