От 17 май всеки клиент на Mercedes-Benz ще може да поръчва своя автомобил с ниво 3 на Autopilot Drive Pilot, отговарящо на изискванията на SAE, в Германия. Първоначално тази опция ще се предлага само за два модела - новото поколение седан на S-класата и електрическия лифтбек EQS.

Автопилотът ще струва 5000 евро за S-класата и 7430 евро за EQS, тъй като цената в този случай включва пакета Driver Assistance Package Plus, който автомобилите от S-класата имат в основната си конфигурация.

Базираният в Щутгарт автомобилен производител, е първият в индустрията, който е сертифициран за автопилот от ниво 3. През декември миналата година Германската федерална служба за моторни превозни средства (KBA) издаде "международно системно одобрение" за третото ниво на автономност на Drive Pilot въз основа на регламент UN-R157.

Третото ниво на автономност означава, че водачът може да свали ръцете си от волана, докато управлява автомобила по съответните магистрали в Германия със скорост до 60 км/ч. По този начин автопилотът контролира скоростта и разстоянието, като освен това насочва автомобила в неговата лента, реагира на внезапната поява на други автомобили в близост и избягва опасни маневри.

Брита Зеегер, член на Управителния съвет на Mercedes-Benz, заяви, че началото на продажбите в Германия на S-класата и EQS с автопилот Drive Pilot Level 3 е първата стъпка, а компанията се ангажира да сертифицира системата за автономно шофиране в САЩ до края на годината.