След като инвестира в Argo AI през юли 2019 г., германският автомобилен концерн Volkswagen изрази готовност да започне тестове на прототипи на автоматични таксита по улиците на Хамбург още миналата година. В Мюнхен прототип на ID.Buzz с прикачени устройства се премести от тестовата писта на градските улици съвсем наскоро, но вече с ръководителя на компанията на задната седалка.

Електрическият миниван ID.Buzz беше представен наскоро, но първоначално Argo, MOIA и Volkswagen възнамеряваха да го използват като прототип за роботизиран обществен транспорт по улиците на Хамбург и Мюнхен. Главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс направи тест драйв на борда на прототипа този месец. В допълнение към радарите и камерите той е оборудван и с лидар - цилиндричната структура на покрива е лесно разпознаваема отдалеч.

До 2025 г. Volkswagen и MOIA очакват да стартират търговска автоматична таксиметрова услуга в Хамбург. За разлика от някои градове в САЩ, в Европа подобни изпитания не са толкова интензивни, така че започването на изпитания показва, че регионалните инициативи напредват.

В бъдеще, както обясняват представители на Volkswagen, търговското подразделение на компанията би искало да се превърне в доставчик на автомобили за системата на обществения транспорт. Според автомобилния производител, роботизираните превозни средства имат потенциала да се окажат по-безопасни от тези, управлявани от хора.