Американският гигант в производството на електрически автомобили Tesla ще изтегли близо 128 000 автомобила в Китай заради повреда, която може да доведе до катастрофи. Това обяви днес китайският регулатор, цитиран от Франс прес, след редица полемики около марката.

Миналата година на автосалона в Шанхай ядосан клиент попадна на първите страници на вестниците заради предполагаем дефект на спирачките на автомобила му Tesla, докато във Франция електрическо такси на американската компания бе обвинено за смъртоносен инцидент.

Засегнатите от изтеглянето автомобили в Китай имат малък производствен дефект в компонент на инвертора, който регулира тока, захранващ батерията и електрическия двигател, обяви регулаторът на пазарите.

При извънредни случаи това увеличава риска от инцидент и може да създаде опасност, уточнява регулаторът в комюнике, публикувано днес.

Изтеглянето засяга автомобилите Model 3, произведени между 2019 и 2022 г. Мярката засяга 128 000 превозни средства, от които 93 578 коли, произведени в Китай в огромния завод на Tesla в Шанхай.

От няколко седмици 25 милиона жители на китайската икономическа столица са в локдаун заради скок на новозаразените с Ковид-19, което блокира дейността.

Tesla се сблъсква през последните месеци с многобройни оплаквания в социалните мрежи в Китай за предполагаеми проблеми с качеството и обслужването.

През декември Tesla вече изтегли близо 200 000 превозни средства в Китай заради дефект в багажниците.

Китай е най-големият пазар за марката. Компанията на Илон Мъск откри през 2019 г. огромен завод в Шанхай и една четвърт от общото производство се продава в страната.