Германският автомобилосторител "Фолксваген" (Volkswagen) обяви, че изтегля над 246 000 спортни високопроходими автомобила в САЩ и Канада заради дефектни кабели, които могат да предизвикат внезапно спиране, понякога по време на движение, предаде Асошиейтед прес.

Изтеглянето започва три дни, след като АП съобщи за 47 души, подали оплаквания за проблема до американския регулатор за пътна безопасност. Някои посочват, че за малко не били блъснати отзад от други коли. Мнозина съобщават, че е възможно по време на движение светлините и предупредителните сигнали да изчезнат, а стъклото от страната на водача да се свали, докато автомобилът внезапно спира насред движението.

"Фолксваген" уведоми, че изтеглянето се отнася за някои високопроходими модели модели "Атлас" (Atlas) от 2019 до 2023 г., както и "Атлас крос спорт" (Atlas Cross Sport) моделни години от 2020 до 2023 г.

Според документите електрическите контакти на кабелите на предните врати могат да корозират и да се прекъсне електрическата връзка. Проблемът може да доведе до по-късно отваряне на въздушните възглавници при сблъсък, както и до неочаквано задействане на ръчната спирачка.