За целта шведската компания за производство на електрически батерии Northvolt ще открие до 2025 г. втори "гигазавод" съвместно с Volvo Cars. Това съобщиха двете компании, цитирани от Франс прес.

Новият гигазавод ще бъде построен в югозападния град Гьотеборг и ще включва център за разработки в рамките на инвестиция от около 30 милиарда шведски крони (близо 3 милиарда евро).

Заводът ще бъде с потенциална годишна производствена мощност до 50 гигават/часа, което позволява производство на батерии за около половин милион автомобила годишно.

Обектът след време ще даде работа на 3000 души. Изграждането му ще започне през 2023 г. Произведените там батерии ще бъдат разработени специално за следващото поколение чисто електрически коли Volvo и Polestar.

Volvo Cars си е поставил за цел да спре производството на автомобили с вътрешно горене и до 2030 г. да електрифицира изцяло колите си.

Първата клетка за електрическа батерия излезе от поточната линия в края на декември в първия завод на Northvolt в северния шведски град Шелефтьо.

Northvolt предвижда през идните две години този завод да достигне производствена мощност от 16 гигаватчаса годишно, което ще позволи да бъдат оборудвани 300 000 превозни средства на година. Когато достигне пълната си мощност до 2023 г. капацитетът на съхранение ще се удвои и ще достигне 60 гигаватчаса, за да се оборудват до 1 милион електромобила годишно.

Northvolt е създаден, за да конкурира американската компания Tesla и азиатските производители на литиево-йонни батерии за автомобилната промишленост.