Шведският производител на автомобили Volvo обяви, че се отказва да използва естествена кожа за салоните на своите електрически автомобили, става ясно от разпространено от пресслужбата на компанията изявление, предава БНР.

Своето решение производителят обяснява с принципното си отношение към защитата на живата природа, както и със стремежа за намаляване на вредните газове в атмосферата.

Шведският производител на автомобили се ангажира до 2030 г. да пусне на пазара само изцяло електрически коли, като всички ще бъдат без кожен салон. Посочва се, че първият електрически автомобил Volvo Cars, който вече няма да използва нито един квадратен сантиметър кожа, ще бъде електрическият купе кросоувър C40 Recharge.

Вместо кожена тапицерия, Volvo ще предложи на своите клиенти алтернативи материали - например Nordico, разработен от самата компания, който представлява смес от синтетичен текстил, получен чрез рециклиране на пластмасови бутилки, биоматериали от екологично чисти гори в Швеция и Финландия и корк, който е отпадъчен продукт от винопроизводството.

Да бъдеш прогресивен производител на автомобили означава, че трябва да се грижим за всички области на устойчивото развитие, а не само за емисиите въглероден диоксид, заяви директорът по устойчиво развитие на компанията Стюърт Темплър. Отговорният подбор на доставчици също е важна част от тази дейност, подчерта той.

Според плановете на компанията до 2025 г. в новите модели автомобили ще има 25% материали, съставени от преработени и биологични суровини.

В рамките на стратегията за борба с климатичните промени Volvo ще се стреми всички преки доставчици, включително тези на материалите, до 2025 г. да използват изцяло възобновяеми източници на енергия.