Лондонската куриерска и частна таксиметрова компания Addison Lee се ангажира да преобразува целия си парк от леки коли в електрически превозни средства. Очаква се това да се случи до 2023 година.

В уебсайта на компанията пише, че тя притежава над 4800 автомобила, които оперират в столицата на Обединеното кралство. Наскоро обаче тя придоби услугата ComCab, с което се превърна в най-голямата таксиметрова компания в града с над 7000 превозни средства.

Addison Lee вече има 650 превозни средства с нулеви емисии във флота си след придобиването. За да може напълно да премине към електрически автомобили, услугата се обедини с германския производител Volkswagen. Така компанията инвестира близо 218 милиона щ. долара, за да замени съществуващия си парк с малко по-големите автомобили Volkswagen ID.4. Те имат литиево-йонни батерии от 77 kWh и пробег от 250 мили, което ги прави по-подходящи за градска употреба, отколкото за шофиране на дълги разстояния.

Лондонската фирма ще пусне 450 електромобила до края на 2021 година. След това ръководството ѝ планира да добавя по 200 електрически автомобила на месец, докато целият автопарк не бъде заменен в рамките на няколко години.

Ако компанията успее да премине изцяло към електромобили до 2023 г., тя ще изпревари свои конкуренти като Uber например. Американската услуга преди това обеща да замени съществуващия си парк с електромобили до 2025 година.