Предприятието ще се намира в град Корольов, съобщава Russia Beyond.

Както съобщава издание "Аргументы недели", по-рано ръководителят на Московска област Андрей Воробьов е излязъл с предложение за строителство на завод на Tesla. Информацията бе потвърдена от министерството на промишлеността и търговията на Русия и Търговско-промишлената палата, предаде newsnn.ru.

Отбелязва се, че първият завод на Tesla, построен извън САЩ, е започнал своята работа в Шанхай през януари миналата година. Още един завод работи в Нидерландия – там се сглобяват вариантите Model S. Също така компанията на Илон Мъск осъществява строителство на завод недалеч от германската столица – в град Грюнхайде. Миналата година Tesla продаде 499 000 електромобила, а за първата четвърт от текущата година е продала 185 000 автомобила. Ако заводът в Германия заработи скоро, до декември тази година компанията планира да продаде 1 млн. автомобила.

Трябва да се отбележи, че за последните пет години производството и продажбите на Tesla са нараснали 6,5 пъти, а перспективите и търсенето на електрическите автомобили все още са високи. Например в Европейския съюз се планира до 2036 г. да се премине напълно към електрически коли. При това високата им цена – средно $62 300, не плаши потребителите.

Това кара Илон Мъск и другите акционери на компанията да мислят за разширяване на производството. През май тази година, по време на видеовръзка на форума "Ново знание", Мъск заяви, че вероятността Tesla да излезе на руския пазар е много висока. В отговор на това ръководителите на Подмосковието и Калужска област, както и на Република Удмуртия, предложиха на американския предприемач облекчения и земя за строителство.

За това, че площадката за строителство на завода на Tesla се подготвя в подмосковския Корольов, стана ясно след посещението в Америка на внука и сина на Сергей Корольов – създателят на съветската космонавтика. За руските гости Илон Мъск лично организира обиколка на компания Tesla.

"Основното решение за завода в Корольов бе взето в Кремъл. То е символично. Основателят на Tesla е известен със своята любов към руската космонавтика и нейната история. Той неведнъж споменава името на Сергей Павлович Корольов в своите интервюта и книги. Мъск винаги е казвал, че постиженията на "Роскосмос" не биха били толкова големи, ако корпорацията не се крепеше на плещите на титани, към които той причислява и Сергей Корольов. Една от залите на SpaceX носи неговото име", заявиха от Търговско-индустриалната камара на Русия.

По данни на друг източник от министерството на промишлеността и търговията на Русия, град Корольов е оптимален за строителство на завод на Tesla, защото в него са исторически съсредоточени висококвалифицирани специалисти, които могат да започнат работа във високотехнологичното производство без допълнително губене на време и ресурси за подготовка. Освен това от гледна точка на транспортна достъпност, Корольов – който се намира близо до големи градове, изглежда абсолютно идеално място.