По-рано тази година се появиха информации, според които ръководството на Volkswagen обмисля пускането на спортна версия на електрическия хечбек ID.3. Сега изданието Auto Express съобщава, че този модел е получил "зелена светлина" и ще се появи на пазара през 2022 г., предава Automedia.

От старта на продажбите на VW ID.3 до юли тази година дилърите в Европа са продали близо 92 000 бройки. Към тях може да се добавят и 32 200 единици от кросоувъра VW ID.4, който вече получи "напомпана" версия GTX. Всичко това кара шефовете на компанията да вярват, че подобен електромобил ще се търси на пазара.

През май генералният директор на германската компания Ралф Брандщетер показа в една от социалните мрежи концептуалния ID.X (на долната снимка), но направи уговорката, че този електромобил няма да стигне до серийно производство. Мнението на шефа явно не е променило и решението за пускането на пазара на ID.3 GTX вече е факт.

Според информациите, тази версия ще получи по един електромотор на всяка ос, като съвкупната мощност ще бъде 299 к.с. Това ще позволи ускорение от 0 до 100 км/ч за 6 секунди. На по-късен етап може да се появи и още по-мощен вариант - ID.3 GTX R, при когото същият агрегат ще развива 333 к.с., а ускорението от място до 100 км/ч ще става за 5,3 секунди.

Актуалният Volkswagen ID.3 разчита на един електромотор с 204 к.с., поставен на задната ос, като максималната скорост е ограничена по електронен път на 160 км/ч. Същият агрегат се поставя и на кросоувъра ID.4, който обаче вече разполага с версия GTX с 299 к.с. Тя вдига 100 км/ч за 6,2 секунди, а максималната скорост е 6,2 секунди.