Китайският производител Great Wall има агресивни планове за разширяване. След като купи фабрика на Mercedes-Benz в Ирасемаполис (Бразилия), сега концернът се готви да стартира продажби в Европа.

Първият опит за пробив на Стария континент беше с фабриката край Ловеч, която беше затворена през 2017 година. С навлизането на електрическите превозни средства на Стария континент в Great Wall виждат отлична възможност да спечелят вкусовете на европейските потребители. Затова и на автосалона в Мюнхен компанията представи два модела - plug-in хибриден SUV и компактен електромобил.

В Китай първия се казва Мока, но заради кросоувъра на Opel в Европа той ще получи друго име - Coffee 01. Хибридният кросоувър е в стила на модела VV7 PHEV, но е по-голям. Дължината на модела е 4880 мм, като разстоянието между двете оси е 2950 мм.

Това, което наистина отличава Coffee 01 от конкуренцията, е неговата батерия с капацитет 41,8 кВт/ч. Така тя превъзхожда акумулаторите на някои електрически модели - като Mazda MX-30 и Honda, например. Заради голямо тегло, пробегът само на ток е 150 км, като това е най-големият показател за хибрид на пазара.

Вторият модел е Ora Cat, който на размери е колкото VW Golf (дължината му е 4240 мм). Той ще се предлага с различни опции за батериите, като най-голямата е с капацитет 59,1 кВт/ч. Това трябва да стигне за пробег от 501 км по цикъла NEDC.

В Great Wall планират да продават електромобила в Германия за 30 000 евро. В момента в Китай същият модел се продава под името Ora Good Cat, като струва 20 990 евро. Приемът на поръчки ще започна в края на 2021 година, а доставките стартират през 2022 година.