Компанията Opel официално представи пред публика шестото поколение на един от най-популярните си модели - Astra. Премиерана на автомобила се състоя онлайн още през юли, а сега той беше показан и наживо, тъй като цялата група Stellantis пропуска предстоящото изложение в Мюнхен следващата седмица, предава Automedia.

Фактът, че новата Astra ще бъде пусната и като чисто електрически автомобил не е изненада. По-рано тази седмица друга марка от Stellantis - DS Automobiles, също обяви, че ще предложи своя модел DS 4 само так през 2024 година. DS 4 и Astra не само споделят една и съща платформа - EMP2, но и се произвеждат заедно в завода на Opel в Рюселсхайм.

Засега от Opel не разкриват никакви подробности за задвижващата система на електрическата версия на Astra (същото направиха и от DS). Съществуващите електромобила на платформата EMP2 са лекотоварни като Citroën ë-Spacetourer и моделите на Opel - Zafira-e Life и Vivaro. Те използват батерии с капацитет 75 или 100 кВт/ч, но не е ясно дали те ще се поставят на Astra.

Премиерата на модела в Рюселсхайм беше и първата поява пред публика на новия шеф на Opel - Уве Хохгешурц. Бившият мениджър на Renault поема от днес ръководството на компанията, като заменя Майкъл Лохшелер, който се премества във виетнамски VinFast.

„Новата Opel Astra е уникална - с нея Opel навлиза в нова ера. Това се отнася за пълния избор на задвижване - до електрическата Astra-e с батерии, както и за най-добрите технологии и грандиозния дизайн. Това е кола, с която Opel прави своя отпечатък и която има всичко необходимо, за да стане отново бестселър", заяви новият шеф на марката.

Според Opel, новата Astra ще може да поръчва от есента, а първите доставки ще станат факт догодина. Първоначално ще се предлага само хечбека с 5 врати, докато комбито Astra Sports Tourer ще се появи по-късно.