Японският производител Lexus отлага за неопрeделено време премиерата на новото поколение на всъдеходния си флагман LX, който трябваше да дебютира в края на 2021 година. Причината е глобалният дефицит на микрочипове, твърди японското издание Creative Trend, предава Automedia.

Както вече стана ясно, заради недостига на полупроводници компанията Toyota беше принудена да намали производството на автомобили с 40% през септември. Кризата ще засегне и новия Toyota Land Cruiser 300, с който бъдещият Lexus LX разделя повечето агрегати.

Според информации, забавянето на всъдехода на Lexus може да продължи с месеци. Твърди се още, че новият LX все пак ще запази досегашния си 5,7-литров атмосферен V8, който отпадна от гамата на Land Cruiser 300. Флагманът на Lexus ще получи и новия 3,5-литров V6 с две турбини, поставян на модела на Toyota, като той бъде подпомаган от електромотор. Съвкупната мощност на задвижващата система ще бъде 480 к.с.

За Lexus новият LX е особено важен, тъй като неговият основен пазар ще бъде САЩ. Там търсенето на големи всъдеходи е огромно, но новият Land Cruiser 300 не се продава.